martes, 5 de junio de 2012

Visió comercial


Ja se sap que el mes de maig és un mes fluix pel comerç, a Cerdanya, a Andorra i a tot el Pirineu en general. Tot i això, hi ha qui sap aprofitar les poques ocasions que hi ha de fer negoci els mesos més fluixos de la primavera, i hi ha qui no en sap. A Andorra, agradarà més o menys, però les campanyes d'Alguna cosa es mou a Andorra i Andorra a taula han intentat generar una mica de moviment aquests dies d'impàs entre la temporada d'hivern i la d'estiu.

A Cerdanya, mentrestant, aquests dies hem tingut un exemple de cada. Per una banda, els empresaris del Bardià, la subcomarca que hi ha a cavall de Cerdanya i l'Alt Urgell i que té Martinet com a centre de referència, han organitzat una fira de productes artesans. Sabien que aquest era un cap de setmana llarg, ja que molts barcelonins, i també molts andorrans, tenien festa dilluns. Per Martinet hi passen molts cotxes que sovint passen de llarg, i aquests dies es veien com una bona oportunitat per intentar que els visitants s'aturessin una estona al poble, amb el ganxo de la fira. D'aquesta manera, s'ha pogut promocionar el producte artesà de la zona, que és nombrós i variat, i per l'altra, els comerços, bars i restaurants del poble han tingut una mica més de moviement que de costum.

L'altre exemple, no tant bo, s'ha donat a Puigcerdà. Tradicionalment, el dia de tancament dels comerços és dilluns, però ja que aquest dilluns hi havia més moviment de l'habitual, gràcies als visitants de Barcelona, era d'esperar que els comerços haguessin estat oberts. Sorprenentment, però, no ha estat així. De dimarts a dijous, els carrers comercials de Puigcerdà són pràcticament un desert, i és difícil veure compradors dins les botigues. Els caps de setmana i els festius la cosa millora una mica, i sobta que un dilluns que pels carrers hi ha gent, la gran majoria de comerços estiguin tancats.

A Puigcerdà, el comerç té seriosos problemes i cal buscar-hi sol·lucions, perquè d'això depèn l'economia de bona part dels seus veïns. És cert que les dificultats per aparcar prop de la zona comercial i a un preu raonable són un handicap a l'hora de portar gent, però també és veritat que cal un canvi d'actituds. Abans, la gent venia sola i comprava, sense necessitat d'esmular-la ni d'atraure-la amb ofertes o amb productes diferenciats. Ara, els temps han canviat, però sembla que moltes mentalitats encara no ho han fet.

En aquest sentit és molt simptomàtic que l'Associació de Comerciants de Puigcerdà hagi estat a punt de desaparèixer perquè no hi havia ningú amb ganes de posar-s'hi al capdevant, quan bona part de la Vila viu precisament del comerç. Puigcerdà vol ser el centre comercial a l'aire lliure del Pirineu, però cal redreçar el rumb de forma urgent. 

Article d'opinió emès al programa "Ningú és perfecte" de Ràdio Valira, el dimecres 30 de maig de 2012 

No hay comentarios: