martes, 12 de junio de 2012

Supressió de municipis

Ja fa unes quantes setmanes que circulen rumors sobre la possible supressió de municipis a l’Estat espanyol. El govern de Madrid ha dit que, de moment, la qüestió està aparcada, però periòdicament van sortint declaracions de polítics donant la seva opinió sobre el tema, o portades de diaris especulant sobre com quedaria el mapa de Catalunya després d’aquesta reforma. Al Pirineu, els barems per determinar quins municipis s’han de suprimir i quins no, haurien de tenir en compte les condicions geogràfiques i demogràfiques específiques de la zona.

És ben cert que, tant a Cerdanya com a l’Alt Urgell hi trobem municipis amb una densitat de població minúscula, com Meranges, Riu, Cava o Cabó, que amb prou feines arriben als 100 habitants. També és cert que mantenir uns serveis per a tant poca població no és rendible, i que en molts casos caldria mancomunar-los amb municipis de l’entorn. No cal oblidar, però, que en la majoria de casos aquest fet ja s’ha produït de manera automàtica, sense necessitat d’un decret ministerial. La majoria de municipis petits del Pirineu ja no disposen de serveis bàsics, com ara escola o metge, ja que aquests s’han centralitzat en els municipis més grans del seu entorn.

Cal analitzar doncs, si l’estalvi que s’aconseguiria suprimint-los seria significatiu. Personalment, crec que no massa, i és més, crec que les conseqüències serien força traumàtiques pels veïns, que veurien com després de centenars d’anys d’història, el seu municipi quedaria dissolt dins d’una gran amalgama de pobles, perdent la seva singularitat.

Sigui com sigui, en cas que s’acabés fent aquest reagrupament de municipis seria interessant que s’evités cometre errors del passat, com el que va portar a la dictadura franquista a unificar en una sola entitat municipal tots els petits municipis de l’Alt Urgell que feien frontera amb Andorra. Això va dur a la creació d’un municipi com el de Valls de Valira, que agrupa pobles tant distants com Os de Civís i Bescaran, i que ha obligat fins i tot a obrir les oficines municipals en un punt intermig, i fora del propi municipi, a la Seu d’Urgell. No sé si el govern espanyol acabarà ordenant aquesta supressió de municipis, però el que més em temo és que si ho fa, obligat per l’asfíxia econòmica, perdrà poc temps en intentar que el nou mapa respecti la realitat històrica i cultural de les diferents zones del país. 

Article d'opinió emès el 6 de juny del 2012 al programa "Ningú és perfecte", de Ràdio Valira.

No hay comentarios: