lunes, 25 de junio de 2012

El cotxe de línia


Últimament, sembla que la Generalitat s'està posant les piles a l'hora de potenciar el transport públic per carretera. A dia d'avui, moure's amb autobús ja sigui per anar d'un punt a un altre del Pirineu, com per baixar a Barcelona, Lleida, Girona o Manresa és complicat i car. Complicat perquè des de moltes poblacions pirinenques, les freqüències de bus són mínimes; i car perquè un bitllet d'autobus d'anada i tornada des de la Seu o des de Puigcerdà fins a Barcelona, costa gairebé el mateix que un vol barat a Londres.

Dic que sembla que s'estiguin posant les piles perquè recentment s'han presentat uns abonaments dels quals ens en podem beneficiar els veïns de Cerdanya, l'Alt Urgell i el Berguedà, i que representen un estalvi respecte al preu estàndard. Tot i que el bitllet segueix sent car, sí que es cert que permet fer del bus un mitjà més competitiu. A Cerdanya, encara tenim sort, malgrat sembli una ironia, de tenir el tren. Tot i que els seients són incòmodes i sovint va tard, com a mínim el preu és força més barat que el bus o el cotxe i si algú no es vol gastar els diners que val baixar a Barcelona amb vehicle privat, té en el tren una alternativa econòmica.

Sovint veiem com els autobusos que cobreixen les línies entre poblacions del Pirineu, o alguns cops les que baixen cap a les capitals, van mig buides. Podríem pensar que, com que no són massa rendibles, és normal que els preus dels bitllets siguin tant alts. Deixant de banda les subvencions que puguin rebre les companyies per operar en zones poc rendibles, penso que aquest és un peix que es mossega la cua.

I és que si hi ha pocs passatgers és perquè les freqüències també són baixes, i sovint poc adequades a les necessitat dels veïns de la zona. Fins no fa massa, arribar a Puigcerdà en tren i aconseguir connectar amb un autobús que baixés cap a la Seu era gairebé impossible; i a la inversa, igual: sortir de la Seu i arribar a Puigcerdà per enllaçar, amb un temps d'espera curt, amb un tren era molt complicat. Fa pocs anys, algú es va il·luminar i va fer algunes modificacions per facilitar aquesta connectivitat, i des d'aleshores molts cerdans i alturgellencs li ho han agraït força.

En aquest sentit, sembla que ara la Generalitat té la intenció de remodelar alguns horaris i, tot aprofitant les línies actuals i ampliant-ne algunes altres, posar en marxa una línia circular que doni servei a tota Cerdanya. És evident que en un entorn com el pirinenc, amb poblacions allunyades i disperses, la utilització del vehicle privat és sovint indispensable. Però el que també està clar és que si els veïns tenen facilitats per anar en transport públic a comprar, al metge o simplement a passejar a la seva capital de comarca, és possible que deixin el cotxe a casa, i penso que menys cotxes a la carretera i més autobusos plens és bo per a tots. 

Article d'opinió emès al programa "Ningú és perfecte" de Ràdio Valira, el 13 de juny de 2012. 

No hay comentarios: